5 Vragen over Ontharen:
De lente breekt aan. Voor velen tijd om de ‘wintervacht’ en ongewenste haargroei te verwijderen. Maar welke methode is de beste? En welke medische kanten zitten er aan ontharen?
Tekst: Cornelia Schepp M.M.V. Nicole Signer (Pulzzz)
Bron: Lente editie “UIT MAGAZINE NFN” (Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen)
1. Welke redenen zijn er om te ontharen?
De Egyptenaren begonnen zo’n 7.000 jaar geleden al met het ontharen van hoofd, gezicht en lichaam. Dit gebeurde onder andere door gebruik van natuurlijke producten zoals suiker en honing die als hars werden gebruikt. Een gladde huid straalde rijkdom uit, vond men. Vandaag de dag hebben veel vrouwen gladde, zachte en haarloze oksels en benen, meestal uit esthetisch oogpunt. Ook steeds meer mannen in Nederland zien lichaamsbeharing als storend en kiezen voor glad. Andere redenen zijn bijvoorbeeld hinder tijdens het sporten en huidirritaties.
2. Welke plekken worden het meest onthaard?
Mannen ontharen met name hun gezicht, schouders, nek en rug. Bij vrouwen zijn het vooral de benen, oksels, bikinilijn en bovenlip. Er is qua sekse geen verschil in het aantal haarzakjes, alleen komen ze op andere lichaamsdelen voor. De verdeling van beharing over het lichaam verschilt sterk per persoon. Iedereen heeft maar de een is gevoeliger voor hormonale invloeden die haargroei stimuleren dan de ander. Ook erfelijke aanleg kan een factor zijn.
3. Wat zijn de meest effectieve methode?
Dat zijn laser en intense pulsed light (IPL). In beide gevallen wordt middels een lichtflits de haargroei gereduceerd met als doel definitieve ontharing. Het verschil tussen de twee methodes is dat met IPL een grotere oppervlakte wordt behandeld per flits, waardoor de behandeling korter is en vaak goedkoper. De haarzakjes die in de groeifase worden behandeld komen nooit meer terug. Uit de overige haarzakjes komen 60 tot 80 procent van de haren wel terug en moeten opnieuw behandeld worden. Er zijn dus meerdere behandelingen nodig om tot een goed resultaat te komen. Door onder andere hormonale schommelingen kunnen altijd weer haarzakjes geactiveerd worden.
4. Wanneer is er een medische noodzaak?
Er zijn twee haargroeiziekten waarbij ontharen gewenst is, omdat er haargroei op ongebruikelijke plekken plaatsvindt. Hypertrichosis: hierbij groeien de haren langer en sneller dan normaal. Hirsutisme: dit is een mannelijke vorm van haargroei bij vrouwen, bijvoorbeeld gezichtsbeharing. De haren zijn dikker, groeien sneller en langer. Verder zijn er medicijnen die ongewenste haargroei veroorzaken. Hierbij moet gedacht worden aan medicatie waarin geslachtshormonen zitten. Een voorbeeld hiervan is de anticonceptiepil.
5. Hoe reageert het lichaam?
Scheren met een scheermesje heeft geen enkel effect op de haargroei hoewel dat optisch soms zo lijkt vanwege het feit dat het haar ‘stomp’ wordt. Om een haar definitief te verwijderen moet je de gehele haar, dus inclusief het haarzakje, verwijderen in de groeiperiode. Een haar heeft namelijk drie verschillende fases: groei, overgang en rust. Deze cyclus herhaalt zich zo’n twintig keer in je leven. Afhankelijk van iemands leeftijd, leeft een haar tussen de twee en zeven jaar. Hormonen en een versterkte bloedtoevoer kunnen de haargroei bevorderen. Zo kan bij het epileren de huid geïrriteerd raken en dat kan juist de bloedtoevoer en daarmee de haargroei bevorderen.
Een IPL behandeling ervaren? Bij Pulzzz krijg je de eerste okselbehandeling cadeau!
Voor meer informatie en behandelingen: www.pulzzz.nl