De functie van het haar bij definitief ontharen met IPL?

de functie van een haar

De functie van het haar bij definitief ontharen met IPL?

Om haar definitief te verwijderen met IPL is het handig om te weten hoe de structuur en de groeicyclus van een haar is.

De structuur van een haar.

Een haar heeft een buisachtige (gekeratiniseerde) structuur die uit een inkeping van de huid(haarfollikel) naar boven groeit. Keratine is een harde, hoornachtige substantie gemaakt van koolstof, waterstof, zwavel, zuurstof en stikstof. Dat zorgt voor glans, kracht en flexibiliteit. De kleur van onze haren wordt bepaald door twee pigment typen, het donkere eumelanine en het lichte feomelanine. Het menselijke haar kan variëren in 11 tot 12 kleurtinten van zwart tot lichtblond.

Haartypes

Er kunnen drie verschillende soorten haar op het menselijk lichaam aanwezig zijn:

  1. Lanugo
  2. Vellus
  3. Terminale

 

Lanugo haar komt voor bij ongeborenen. Dat haar gaat normaal gesproken verloren rond de zevende tot achtste maand van de zwangerschap. Dit type haar is fijn, zacht, zonder merg en bevat geen pigment.

Vellus haar is fijn, donzig, zacht en bevat geen pigment. Het wordt als donshaar op het lichaam aangetroffen en het is bijna nooit langer dan 2 cm. Deze haren bevatten geen merg. De basis van de vellus haren ligt zeer dicht onder het huidoppervlak.

Terminale haren zijn Vellus haren die op bepaalde plaatsen op het lichaam gaan veranderen van structuur en samenstelling. Terminale haren zijn langer, grover, gepigmenteerd en variabel in vorm, diameter, samenstelling, lengte en kleur.

Terminaal haar kan aseksueel, schaam- of seksueel haar zijn:

Aseksueel haar is zichtbaar bij de geboorte. Het wordt beïnvloed door de veranderingen in de hormooncyclus en bevindt zich bij beide seksen op het hoofd, de wenkbrauwen, de oogleden en – in mindere mate – op de onderarmen en benen.

Schaamhaar ontwikkelt zich bij beide seksen tijdens de puberteit. Dit type haar wordt beïnvloed door de vergroting van de bijnier en de geslachtshormoon productie. Dit haar wordt gevonden onder de oksels, op de geslachtsdelen, de lagere delen en de buik en ontstaat bij beide seksen tijdens de puberteit. Groei op de onderarmen en benen worden meer overvloedig op deze leeftijd. De dichtheid en verhouding van de groei verschillen per persoon en per lichaamsdeel.

Seksueel haar is het haar van snor en baard en het haar bij de neusingang, oren, borst en rug. Het wordt beïnvloed door een toename van de androgeen (mannelijke) hormoonproductie door de geslachtsklieren.

Haargroeicyclus

De haarfollikel gaat door een groeicyclus, die in drie fasen kan worden verdeeld:

Anagene fase, Katagene fase en Telogene fase.   

De anagene fase, ook wel de groeifase genoemd, is het moment waarop alle nieuwe haargroei plaatsvindt. Iedere individuele haar kan gemiddeld zo´n 9 tot 12 weken in de anagene fase zijn (met uitzondering van het gelaat, hoofdhaar, wenkbrauwen en de mannen rug). De haar in deze groeifase is bij definitief ontharen met IPL van belang, omdat de haar dan nog vast zit aan het bloedvaatje en dus nog voedingsstoffen krijgt. Alleen in deze fase kan het haartje uitgeschakeld worden. Het haartje is ook te herkennen aan het zwarte haarzakje, als je het haartje eruit trekt.

De katagene fase is de overgangsfase waarop het eind van de anagene fase ofwel de groeifase wordt ingeluid. Gedurende deze fase trekt het haarzakje (of de follikel) zich terug en maakt het zich los van het onderhuidse bindweefsel (waar het zijn voedingstoffen krijgt). De haarwortel verdwijnt en het worteleinde verandert in een knotachtige vorm. Deze fase neemt 1 tot 2 weken in beslag. De haar krijgt geen voedingsstoffen meer. Het haarzakje is wit als je het haartje eruit trekt.

De telogene fase staat bekend als de rustfase van het haar en is de laatste fase van de haargroei cyclus. De telogene fase duurt zolang als de volgroeide haar nodig heeft om uit te vallen. Haar dat zich in de telogene fase bevindt zal gewoonlijk in deze periode uitvallen, maar kan ook pas uitvallen nadat deze door de nieuwe haar in de anagene fase uit het haarzakje wordt geduwd. Er zit geen haarzakje meer aan de haar als je die eruit trekt.

Wat is een IPL-behandeling?

IPL staat voor Intense Pulsed Light. Met behulp van flitslicht wordt het haarzakje uitgeschakeld. De warmte van het flitslicht komt via het pigment van de haar terecht in het haarzakje. Na de behandeling kan er uit het haarzakje geen nieuw haar meer groeien. Bij een IPL-behandeling worden meerdere haren tegelijkertijd behandeld. De IPL-behandeling wordt meerdere keren uitgevoerd. Het haarzakje kan namelijk alleen worden bereikt als de haar in de groeifase is. In deze fase staat het haartje namelijk in contact met haarzakje. Er zijn dus meerdere behandelingen met een bepaalde tussenperiode nodig om elk haartje in de groeifase te bereiken.

Kies ook voor een IPL-behandeling

Meer weten? Maak een afspraak bij een Pulzzz-kliniek in de buurt. Tijdens een intake met de ontharingsspecialist bespreken jullie alle wensen en de mogelijkheden. Het intakegesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets. Maak je een afspraak dan krijg je de 1ste okselbehandeling cadeau!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een gladde huid en minder scheren?