Het functioneren van de huid.
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Bij de volwassene is het oppervlak 1.5 – 2.0 m2. Het gewicht van de huid, inclusief het onderhuids bindweefsel is 15-20 kg. Bij een ipl behandeling speelt het functioneren van de huid een grote rol.
Onze huid is in vele opzichten belangrijk en veel meer dan zomaar het omhulsel van ons lichaam!
Ook is de huid de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke invloeden in onze omgeving, het zorgt ervoor dat wij niet snel oververhit, onderkoeld of uitgedroogd raken. Het bezit tastgevoel zodat wij dingen kunnen voelen en daardoor bijvoorbeeld complexe handelingen met onze handen kunnen verrichten. En de huid maakt ons herkenbaar voor de mensen om ons heen.
De huid bestaat uit drie delen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

De opperhuid (in medische vaktermen epidermis)
Dit is het buitenste laagje van de huid. Deze bestaat voor het grootste deel uit hoorncellen. Deze cellen worden voortdurend nieuw gevormd in de onderste laag van de opperhuid. De cellen vermeerderen zich door deling. De nieuwgevormde hoorncellen schuiven steeds een beetje op naar de oppervlakte van de huid omdat ze door de voortdurende aanmaak van nieuwe cellen naar boven worden geduwd. Wanneer de cellen hoog in de opperhuid komen te liggen gaan ze dood, toch blijven ze nog heel belangrijk! Deze cel skeletten vormen namelijk samen een heel sterk pantser, dat moeilijk doordringbaar is voor ziekteverwekkers en bovendien uitdroging van de huid tegengaat. Deze dode hoornlaag is op sommige delen van de huid extra dik, zoals op de voetzolen en op de handpalmen. Uiteindelijk schilfert de buitenste laag van de epidermis af. Dit is niet erg, aangezien er voortdurend nieuwe lagen door celdeling worden aangemaakt. Gemiddeld wordt de gehele opperhuid elke 30 dagen volledig vervangen. De kleur van de huid wordt voor een groot deel bepaald door het aanwezige pigment.
Pigment of melanine is een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door de pigmentcellen (melanocyten) in de basale laag van de opperhuid. Zo wordt het kwetsbare erfelijk materiaal in de celkern afgeschermd tegen de beschadigende werking van de ultraviolette straling in het zonlicht.
De lederhuid (dermis)
Deze laag is een stevige constructie van bindweefsel en is qua inhoud veel afwisselender dan de opperhuid die immers maar uit enkele soorten cellen bestaat. In de lederhuid vinden wij bloedvaten (voedsel- en zuurstofvoorziening), lymfevaten (afvoer van afvalstoffen), en zenuwen (tastgevoel, pijngeleiding, temperatuurgevoel). De bloedvoorziening is een zeer ingenieus, verfijnd systeem dat de voorziening van voedingstoffen en zuurstof tot in de verste uithoeken van de lederhuid en de onderste lagen van de opperhuid precies regelt. De bloedvaten in de huid spelen ook een belangrijke rol in de temperatuurregeling van het lichaam. In de lederhuid bevindt zich ook het belangrijkste deel van het actieve verdedigingssysteem van de huid: via een systeem waarin speciale witte bloedcellen een belangrijke rol spelen kunnen virussen en bacteriën worden herkend en gericht onschadelijk gemaakt worden. De lederhuid zorgt ook voor de elasticiteit en trekvastheid van de huid. Wanneer de huid verouderd of beschadigd wordt door zonlicht neemt de elasticiteit en veerkracht af. De lederhuid wordt niet voortdurend vernieuwd, zoals dat bij de opperhuid gebeurt. Een beschadiging van de lederhuid blijft dan ook altijd zichtbaar als litteken. Wanneer echter alleen de epidermis beschadigd raakt zal deze zonder restschade genezen.
Het onderhuids bindweefsel
Deze laag scheidt de huid van de spieren en pezen in ons lichaam. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten. Het vet zorgt voor extra isolatie van het lichaam en is tevens een bron van energie in tijden van schaarste. De dikte van het onderhuidse bindweefsel verschilt van plaats tot plaats. Deze laag is bijzonder dun op het scheenbeen en ook in de huid die over de gewrichten ligt. Op de buik, billen en rug is de dikte van onderhuidse bindweefsellaag echter aanzienlijk.
Conclusie:
Het functioneren van de huid staat ons dus toe om te begrijpen hoe licht inwerkt op de huid en het haar.
IPL-ontharen
IPL staat voor Intense Pulsed Light. Het IPL-apparaat produceert een flitslicht dat bestaat uit meerdere golflengtes. IPL-ontharen werkt dichter aan de oppervlakte van de huid. Hierdoor is het risico op huidbeschadiging of huidverbranding klein. Dankzij de geavanceerde techniek is IPL-ontharen geschikt voor meerdere typen haar en huid. Het licht is namelijk zodanig gefilterd dat meerdere kleuren worden doorgelaten.
Wil jij definitief ontharen met Ipl? Neem contact op met Pulzzz!
Wil jij veilig, voordelig en snel van ongewenste haargroei af? De Pulzzz-ontharingsstudio’s zijn gespecialiseerd is permanent ontharen. Zowel mannen als vrouwen zijn hier welkom. Voor vragen, richtprijzen of een intakegesprek kan je vrijblijvend contact met ons opnemen.