fbpx

Genoeg vitamine D als we smeren met zonnebrandcrème?

Zon vitamine D

Zon vitamine D

Genoeg vitamine D als we smeren met zonnebrandcrème?

Nu het zomerse weer haar intrede heeft gedaan, willen we natuurlijk optimaal kunnen genieten van die heerlijke, warme zonnestralen. Vanzelfsprekend is een goede bescherming tegen schadelijk Uv-straling essentieel voor de huid. Maar wat ook belangrijk is, is de aanmaak van vitamine D. Zonlicht is voor mensen de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van Uv-straling uit zonlicht wordt in onze huid cholesterol omgezet in vitamine D. Maar kunnen zon beschermingsproducten met een hoge SPF er nu voor zorgen dat je lichaam geen vitamine D meer aanmaakt? En dat er daarvoor een tekort ontstaat?

Wat we weten over vitamine D

Dat deze super vitamine onmisbaar is voor je lijf, staat als een paal boven water. Het zorgt namelijk samen met calcium voor sterke botten en een sterk gebit. Verder is vitamine D belangrijk voor je weerstand en je spieren. Juist om die reden is het belangrijk dat wanneer je ouder wordt, je tijdig moet inspelen op een mogelijk tekort. Zoals gezegd maakt je lichaam zelf vitamine D aan, met behulp van de zon, maar je kunt het ook uit bepaalde voedingsmiddelen zoals vette vis, volle zuivel en vlees. Als de voedingsmiddelen niet in jouw eetpatroon voorkomen, dan is er nog een optie om vitamine D binnen te krijgen in de vorm van supplementen.

Waarom smeren met zonnebrandcrème?

Natuurlijk is je huid beschermen met zonnebrand goed voor je, maar je moet wel de goede zonnebrandcrème gebruiken. Gelukkig zijn er producten in alle soorten en maten, zodat er voor iedereen en elk huidtype een passend product te vinden is. Houd er wel rekening mee dat een zonnebrandproduct je niet volledige bescherming kan bieden. Daarom is het ook verstandig om op het heetst van de dag de schaduw op te zoeken en op kwetsbare plekken beschermende kleding aan te trekken. Voor elk huidtype is er een andere SPF (Sun Protection Factor). Zo is een hele lichte huid het beste gebaat bij een SPF 30 tot SPF 50 en kan een licht getinte huid volstaan met een SPF 15. Wat je echter ook smeert: doe het royaal en herhaal het smeren een paar keer per dag. Een keer thuis je lichaam insmeren voor je een hele dag naar het strand gaat, volstaat niet! Dat royaal smeren met zonnebrandcrème roept dan direct de volgende vraag op: krijg je een vitamine D-tekort door zonnebrandcrème?

Ja en nee! Dat klinkt niet logisch toch? Toch wel…want als je het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie opvolgt, dan kan een vitamine D-tekort zeker ontstaan. Maar dat zou betekenen dat je ieder plekje op de huid en niets uitgezonderd met minimaal 2 milligram crème zou moeten insmeren. En daar zit hem nu het pijnpunt: dat doen we dus niet! Iedereen is zich inmiddels wel van bewust dat – ook wanneer buiten de zon schijnt – dagelijks smeren minimaal een SPF 15 eigenlijk noodzaak is. En ook als we de zon ingaan, dan smeren we onze huid goed in. Maar niet elke centimeter, niet regelmatig genoeg en zeker niet te dik.

De conclusie is dus, dat wanneer je volledige huid (dus letterlijk van top tot teen) dagelijks insmeert met een dikke laag zonnebrandcrème, dan kan er zeker een vitamine D-tekort ontstaan. Daarentegen is de kans op huidkanker dan wel weer aanzienlijk gereduceerd!

Reageren

*