Haargroei en overbeharing

Haargroei en overbeharing

Haargroei en overbeharing

Haargroei en overbeharing
Haargroei en overbeharing

Haargroei wordt niet door iedereen als overbeharing beschouwd. Of haargroei vervelend is, dat is voor iedereen verschillend. In onze cultuur vinden veel mensen dat vrouwen gladde benen en oksels moeten hebben. Ook voor mannen is dit een trend en ook zij zijn flink aan het scheren, harsen en IPL-en geslagen. Waar we vaak meer haren op ons hoofd willen hebben, willen we er minder op ons lichaam. Hoeveel haren we hebben is bij ieder mens genetisch bepaald en dat verschilt per individu, familie of ras. Noord-Europese vrouwen hebben over het algemeen minder beharing dan Zuid-Europese vrouwen. Deze beharing is tevens lichter van kleur dan bij de meeste Zuid-Europese vrouwen, bij wie de beharing meestal sterker en donkerder is.

Verschillende oorzaken van ongewenste haargroei:

Zwangerschap: Er zijn twee factoren die er voor zorgen dat er in de zwangerschap meer haargroei optreedt, of haargroei op andere plaatsen, zoals de buik, benen, armen en rond de tepels. Dit heeft te maken met je verbeterde doorbloeding waardoor haren makkelijker groeien en je veranderde hormoonhuishouding waardoor er extra haren kunnen gaan groeien.

Medische aandoeningen: hypertrichose (overbeharing) en hirsutisme (overbeharing volgens het mannelijke beharingspatroon)

Medicijngebruik: androgene steroïden stimuleren lichaamsbeharing en heeft haaruitval op het hoofd tot gevolg. Prednison of Thyrax stimuleert de haargroei waardoor er overbeharing kan ontstaan.

Menopauze: de hormoonhuishouding verandert: er wordt minder oestrogeen aangemaakt en meer testosteron waardoor er overbeharing kan ontstaan, vaak in het gelaat.

Anorexia: hierbij is de hormoonhuishouding dusdanig verstoord dat er zich overbeharing ontwikkelt.

Tumorgroei: kan soms tot testosteron afgifte van de tumor leiden waardoor er overbeharing kan ontstaan.

Overgewicht: door overgewicht is de hormoonhuishouding verstoord, door afvallen neemt het vetweefsel af en kan er minder oestrogeen omgezet worden in testosteron. Afvallen vermindert de haargroei dus.

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS): is een stoornis met veel symptomen (overgewicht, overbeharing, acne, zeer onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid) er is sprake van cystes op de eierstokken welke een verstoorde hormoonhuishouding geeft waardoor de symptomen ontstaan.

Naevus van becker: is een goedaardige, maar zeldzame moedervlek met een grote omvang en overbeharing. Deze ontstaat veelal in de pubertijd.

Behandelingen:

Vind je haargroei vervelend dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit te behandelen. Er kan onderscheid gemaakt worden in tijdelijke en permanente ontharing. Bij tijdelijke ontharing worden de haren, eventueel inclusief de haarwortel, zonder kiemcellen, verwijderd. Er kan weer een nieuwe haar gevormd worden in de follikel. Vormen van tijdelijk ontharen zijn knippen, scheren, harsen, epileren en het verwijderen van haren met ontharing crème. Onder permanente ontharing wordt verstaan het verwijderen van ongewenste haren inclusief het uitschakelen van de haarwortel en de kiemcellen. Hierdoor kunnen er geen nieuwe haren meer gevormd worden. Definitieve ontharing kan doormiddel van elektrische epilatie en IPL.

Elektrische epilatie

Elektrische epilatie vind plaats door middel van een naaldje, die langs de haar in de haarfollikel wordt gestoken, terwijl er laagspanningsstroom wordt toegediend. Door middel van de warmte wordt de haarfollikel afgebroken en de voeding naar de follikel gestopt waardoor de haar niet meer terugkomt. Meestal is de insteek niet voelbaar. Wel voel je dat de naald warm wordt. Omdat de behandeling haartje voor haartje gaat, geeft het een langzaam resultaat en wordt het vaak toegepast op kleine gebieden zoals de kin en de bovenlip. Een groot voordeel van elektrische epilatie is dat ook grijze, blonde en rode haren definitief verwijderd kunnen worden.

Intense Pulsed Light (IPL)

De behandeling met “intense pulsed light” (IPL) is vergelijkbaar met die van laser. Verschil tussen laser en IPL is de golflengte van het licht. Laser heeft maar 1 golflengte en IPL heeft verschillende golflengtes. Hierdoor is het mogelijk om bij IPL verschillende kleuren haar en huid te behandelen. Met een IPL behandeling wordt met behulp van flitslicht haarreductie bewerkstelligd. De warmte van het flitslicht wordt via het pigment/melanine in de haar getransporteerd naar het haarzakje. Hierdoor raakt het haarzakje beschadigd, waardoor er geen nieuw haar meer uit kan groeien.  Bij een IPL behandeling worden meerdere haren tegelijk behandeld. IPL ontharen is een pijnloze en veilige manier van ontharen met een langdurig resultaat. Voor de behandeling met IPL zijn gemiddeld 8 tot 10 behandelingen nodig om tot een goed resultaat te komen.

Pulzzz heeft nu meer dan 30 vestigingen die jou kunnen helpen met ongewenste haargroei.

Ook nieuwsgierig geworden of IPL wat voor jou is, maak dan nu een afspraak bij een Pulzzz vestiging bij jou in de buurt.

Of klik op de onderstaande link om je aan te melden en ontvang de eerste okselbehandeling cadeau!

Voucher 1ste okselbehandeling cadeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een gladde huid en minder scheren?