Huidverzorging in de winterperiode
Je huid wordt extra belast in de winter
De winter staat weer voor de deur. We hebben de eerste herfststorm alweer achter de rug en het begint steeds kouder te worden. Voor de één een heerlijke periode, voor de ander mag het zo snel mogelijk weer voorbij zijn.
Maar in ieder geval hebben we allemaal te maken met een droge huid in de winterperiode, met de onvermijdelijke vraag: Hoe verzorg ik mijn huid in de winter?
Je huid heeft veel te verduren in de winter. Niet alleen droogt je huid sneller uit, maar ook de stofwisseling van de huid is anders in de winter. Ook is de huid minder schoon in deze periode. Allemaal zaken die een extra belasting voor de huid zijn, en zeker speciale aandacht vragen. Want je huid is niet zomaar een velletje, maar het grootste orgaan dat we hebben.
Zuinig zijn op je huid is dus het devies, zéker in de winter!
Wat is er anders in de winter?
In de winter gaat je huid zich anders gedragen, als gevolg van de kou en de drogere lucht. Ik zet de gevolgen hiervan even overzichtelijk op een rijtje:
Droge lucht
Doordat de luchtvochtigheid, zowel binnen als buiten, veel lager is dan in de zomerperiode, droogt je huid veel sneller uit. En een droge huid is kwetsbaar en voelt niet lekker aan. De huid begint te trekken en krijgt ook een wat andere kleur.
Vieze huid
In de winter bedekken we onze huid zo veel mogelijk met warme kleding. Hierdoor wordt de huid minder blootgesteld aan de open lucht, waardoor de huid minder fris aanvoelt. Dit is niet alleen een gevoel, maar in werkelijkheid is de huid ook ‘viezer’. Dit heeft niets te maken met hygiëne, maar gewoon omdat de huid minder aan de open lucht wordt blootgesteld.
Stofwisseling
Ook de stofwisseling in de huid verandert op het moment dat de winter arriveert. Aan de ene kant wordt dit veroorzaakt door een gebrek aan vetten in de huid door de droge lucht, en aan de andere kant omdat de talgklieren minder effectief zijn bij lagere temperaturen.
Dunnere beschermlaag
Door de hiervoor genoemde verandering in de stofwisseling, is het vette beschermlaagje van de huid tot het minimum geslonken, of soms zelfs helemaal verdwenen. Dit doet zich het eerst voor in het gezicht en op de handen. Je merkt dit zelf heel duidelijk door een hogere gevoeligheid, en je omgeving ziet dit door een veranderende kleur van de huid.
Het zijn juist deze lichaamsdelen die hier het meeste last van hebben, omdat deze niet of nauwelijks bedekt zijn en dus niet door kleding beschermd worden tegen de kou en de droge lucht.
De verzorging van je huid in de winter
In de winter heeft met name je huid speciale aandacht nodig. Wat je allemaal kunt doen, zetten we even op een rij:
- De huid moet in de winter van extra vetten worden voorzien. De droge huid is minder vet: minder vet betekent minder bescherming. Naast de normale verzorging van de huid met vitaminen en aminozuren, is het dus verstandig om een vettere crème te gebruiken dan je in de zomer gebruikt.
- Vermijd zo veel mogelijk warme baden of een hele warme douche, hoe verleidelijk dat misschien ook is met al die kou buiten. Hoe vreemd het misschien ook klinkt, maar warm water droogt de huid enorm uit. Daarnaast onttrekt het warme water nog meer vetten aan de huid. Niet verstandig dus. Als je een douche of een bad neemt, doe dit dan op een normale, lauwe temperatuur. Geen extreem warme douches dus!
- Als je van wintersport houdt, moet je extra opletten. Een vocht inbrengende crème is dan niet zo heel erg verstandig. Het gebeurt niet zo heel erg snel, maar theoretisch kan het vocht van de crème op de huid bevriezen. Speciaal voor wintersporters zijn er andere crèmes beschikbaar die vooral gebruikt moeten worden voor het gezicht, de lippen, de oren en de neus. Bovendien beschermt het je ook nog tegen de zon. Als je klaar bent met skiën, en voordat je de kroeg in duikt, kun je het beste deze crème zo snel mogelijk verwijderen, zodat je huid weer op een normale manier kan ademen.
- Over wintersport gesproken: Zorg voor een optimale bescherming tegen de zon. Hoog in de bergen kan de zonsterkte wel tot twee maal hoger zijn dan we normaal gewend zijn. Een beschermende zonnebrand met een heel hoge factor is dus een must.
- Om de doorbloeding van de huid, en de stofwisseling optimaal op gang te houden, is het belangrijk om te blijven bewegen. Nog sterker: gewoon lekker sporten! Ook een wisselbad, dus afwisselend koud en warm water, is prima voor de doorbloeding. Combineer dit met een aangenaam uitje naar de sauna. Een perfecte manier om de doorbloeding van je huid te maximaliseren. Met een goed doorbloede huid ben je in staat om alle belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen en aminozuren op een snelle manier te transporteren en op te nemen in de verschillende huidlagen.
- Niet alleen in de winter, maar het hele jaar door: Water drinken. Minimaal 2 liter water per dag zorgt er voor dat je lichaam en vooral je huid goed gehydrateerd blijft. De huid blijft daardoor elastischer.
- Gebruik een milde zeep. Een milde zeep voorkomt zo veel mogelijk het uitdrogen van de huid. Een goed gehydrateerde huid is beter in staat om zichzelf te beschermen.
- Niet alleen zijn aminozuren voor de huid erg belangrijk, maar ook voldoende vitamine B. Deze helpt namelijk om het vocht in de huid vast te houden en voorkomt dus uitdroging.
- Na een bad of een douche kun je huid het beste schoonmaken met een milde reiniger of een scrub. Hierdoor worden de dode huidcellen verwijderd zodat je daarna op de nieuwe en jonge huid probleemloos een beschermende crème aan kunt brengen.
- Bij het aanbrengen van een vocht-inbrengende crème, kun je dat het beste doen als je lichaam nog een beetje vochtig is. Op deze manier wordt de crème beter door de huid opgenomen.
- Denk ook om je kleding. Het is aan te bevelen om zachte stoffen, zoals zijde en satijn, op de huid te dragen. In ieder geval geen wol, want dit irriteert de huid. Wol is lekker warm, maar kun je alleen als buitenste laag gebruiken.
- Als je handen heel ruw zijn van de droogte en de kou, kun je deze het beste rijkelijk insmeren met een hele vette crème. Als je daarna een paar katoenen handschoenen aantrekt, heb je er geen last van tijdens de nacht en kun je het rustig in laten trekken.
- Tijdens de nacht neemt je huid, en speciaal je gezichtshuid, voedende stoffen veel beter op dan overdag. Daarom is een goede nachtcrème erg belangrijk. In feite kun je beter je dagcrème een keer vergeten dan je nachtcrème. Het is de nachtcrème die er voor zorgt dat jouw huid er overdag goed uitziet. Ook in de winter!
Maatregelen in huis
Je kunt helaas de omstandigheden buiten niet wijzigen. Deze lucht zal in de winter droog en koud blijven. Maar in je huis kun je wel degelijk wat zaken aanpassen. Niet alleen voor je huid, maar juist ook voor je algemene gezondheid.
- Zet in iedere ruimte een bakje of een kannetje met water neer. Door de verwarming van je huis, zal dit gaan verdampen wat ten goede komt aan de luchtvochtigheid.
- Een andere optie is om speciale bakjes te kopen, die je aan de radiator kunt hangen. Dit heeft hetzelfde effect als het eerste punt, maar je zult deze wel regelmatig goed schoon moeten maken. Het warme bakje is ideaal voor bacteriën en ander ongedierte. Deze bacteriën gaan mee met de waterdamp en komen dus via je adem in je lichaam terecht. Regelmatig schoonmaken van de bakjes is dus erg belangrijk.
- Een andere oplossing voor hetzelfde probleem is om natte handdoeken over de radiator te hangen. Maar hiervoor geldt hetzelfde als in het vorige punt: regelmatig vervangen en wassen is erg belangrijk in verband met ongewenste vorming van bacteriën.
- Iets minder effectief, maar zeker zo leuk zijn planten. Veel planten in huis zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Daarnaast reinigen de planten ook nog eens de lucht van ongewenste (gif)stoffen.
- Ook kun je tegenwoordig elektrische luchtbevochtigers kopen. Deze regelen alles automatisch, maar hiervoor geldt hetzelfde advies: zéér regelmatig schoonmaken voorkomt bacterievorming in het apparaat en voorkomt dus ook dat deze in de lucht en in je lichaam terecht komen.
- Een hele goede investering is een hygrometer. Hiermee meet je de luchtvochtigheid in huis. Houdt deze tussen de 40% en de 60%. Niet alleen veel beter voor je huid, maar ook voor je algemene gezondheid.
Conclusies en aanbevelingen
Eigenlijk is dit artikel één en al aanbeveling. Allemaal praktische punten waar je op moet letten als je je huid in topconditie wilt houden tijdens de winter. Maar de belangrijkste zijn wel dat je goed water moet drinken en blijven smeren met een vette crème.