Ongewenste haargroei bij het ouder worden.

Overbeharing bij het ouder worden

Ongewenste haargroei bij het ouder worden.

Wie herkent het niet……. we worden ouder, haren vallen steeds meer uit, maar krijgen haren op plekken waar we dat juist niet willen zoals: gezicht, hals, rondom de tepels, aan de binnenkant van de bovenbeen, de knieholtes en de achterkant van de bovenbeen. Allemaal opvallende donkere lange haren.
Met name het gezicht is de meest storende factor. Je wilt toch niet met een snor of kinharen lopen en als we het scheren krijgen we vervelende stoppels en wordt er gezegd: “je prikt”.

Overbeharing bij het ouder worden
Overbeharing bij het ouder worden

Een toename van haargroei kan in het algemeen twee dingen betekenen:

  1. Algemene hormoonschommelingen die niet aan ziekte gerelateerd zijn,
  2. Of een serieuze haargroeiziekte, zoals hirsutisme of hypertrichosis.

Eerst maar even die laatste twee benoemen, voordat we naar het huis-tuin-en-keuken euvel gaan.

Haargroeiziekten:

• Hypertrichosis
• Hirsutisme

Onder Hypertrichosis wordt verstaan een toename van haargroei bij vrouwen en mannen. Dit kan terminaal haar zijn (dikke haren) of vellus haar (dons haren).

Haren worden langer en groeien sneller dan normaal maar er is geen toename in de omvang. Dit type haargroei komt niet door ontregeling van het lichaam. De oorzaak is een genetische of een aangeboren variatie in het haarzakje. Dit kan:

• Aangeboren zijn; gelokaliseerd: bijv. tierfelnaevus, Nevus pillosis (moedervlekken met vaak lange haren) of door langdurige inzwachteling met verband of gips, of bij chronisch ontstoken gewrichten.
• Gegeneraliseerd; over het hele lichaam voorkomend, bijv. bij vrouwen met Anorexia Nervosa, of bij vrouwen die medicatie gebruiken met hormonen (androgenen, bijv. bij overgangsklachten).

Hirsutisme is een mannelijke vorm van haargroei bij vrouwen welke normaal is bij mannen.
Er is een toename in de groeicyclus, de diameter van de haar en de snelheid van de groei.
Hirsutisme wordt veroorzaakt door de volgende factoren:

• Toenemende gevoeligheid van het haarzakje voor de normaal aanwezige hoeveelheid mannelijke hormoon.
• Toenemende androgeen – mannelijke hormonen.

Hormonaal: te veel productie door de bijnieren en de ovaria (eierstokken). Dit wordt ook wel de tweede of echte hirsutisme genoemd. Het begin van de eerste hirsutisme verschijnt tijdens de puberteit en neemt toe tot het dertigste jaar waarna het stabiliseert. Het tweede hirsutisme begint net voor of na de puberteit. Het tweede type hirsutisme komt door een endocriene verstoring dat wordt veroorzaakt door hormonale afscheiding van de bijnieren en ovaria.
Iatrogeen: medicijn gebruik waarin androgenen zitten, bijv. de pil met veel progesteron.
Idiopatisch: dit geldt voor ongeveer 95% van de vrouwen met een overbeharingsprobleem: er wordt geen oorzaak gevonden. Dit is vaak familiair.

Het aantal en de verdeling van de haarfollikels is hetzelfde bij zowel man als vrouw.
Endocriene hormonen zijn verantwoordelijk voor beïnvloeding en stimulatie van de groei van de haarfollikelcellen die de vorm, hoeveelheid, de bouw en verdeling van het lichaamshaar bepalen.

Er is geen reden bekend waarom haarverwijdering door middel van licht niet succesvol zou zijn bij hirsutisme of hypertrichosis.
Experimenten in Noorwegen en Zweden hebben uitgewezen dat cliënten met hirsutisme goed op de behandelingen reageren, maar er zijn vaak wel meer behandelingen nodig dan normaal.

Tot zover de overmatige haargroei die door ziekten wordt veroorzaakt.

Waarom neemt haargroei in het gezicht bij vrouwen toe naarmate ze ouder worden?

Naarmate we ouder worden, raakt de hormoonbalans verstoord. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen neemt af, zodat het androgene hormoon de overhand krijgt. Dit werkt haargroei bevorderend.

Op welke delen van het gezicht neemt haargroei toe?

Op de wangen, bovenlip, onderlip, kin en hals. Dit gebeurt alleen onder invloed van hormonen. Wenkbrauwen zijn vanaf de geboorte aanwezig, als een vrouw ouder wordt veranderen deze van dikte (ze worden dikker), veranderen van kleur (ze worden lichter, of grijs), en ze worden langer. Je moet ze dan regelmatig bijknippen om alles mooi op 1 lengte te houden. Visagisten doen dat trouwens ook graag omdat je dan veel strakkere wenkbrauwen kunt tekenen.

Krijg je ook haren op je decolleté?

Dat kan, maar ook rondom de tepels en onder je behabandjes, als gevolg van overmatige prikkeling door druk. Ook op de lijn vanaf de navel naar de schaamstreek kan je meer beharing krijgen. Als het overloopt naar de bovenbenen en achterkant bovenbenen, is er toch vaak weer sprake van een ziekte, en het komt ook dan op jongere leeftijd al voor – niet ineens als je vijftig bent.

Hoe gaan vrouwen er in het algemeen mee om?

Schaamte is een groot probleem. Er zijn genoeg vrouwen die wel twee keer per dag moeten scheren en door scheren verdikt te huid en kan er blijvende, zichtbare schade ontstaan.    Een gladde en zachte huid is de norm en overbeharing wordt als zeer onwenselijk ervaren. U komt ook geen model tegen met okselhaar, behaarde benen of donshaartjes op de bovenlip. Nee, iedereen wil het liefste langdurig glad zijn. Een gladde huid wordt vaak niet alleen als mooi gezien, maar de meeste vrouwen en mannen vinden het ook hygiënischer. Dit geldt met name voor okselhaar, bikinilijn en schaamhaar. Veel vrouwen met overbeharing besteden veel tijd en geld aan het scheren, waxen, epileren of bleken van de overmatige haargroei en stellen zichzelf vaak de vraag: “kan dit ook anders”?

Definitief ontharen de oplossing voor overbeharing.

Gelukkig is het niet nodig om overbeharing uw leven te laten beheersen. Onze ontharingsspecialisten ontvangen u graag tijdens een gratis intakegesprek om uw probleem met overbeharing te bespreken. Daarna kunnen wij een behandelplan opstellen, waarbij wij met de IPL behandeling uw overbeharing gaan aanpakken. Wij adviseren deze ontharingsmethode, aangezien deze behandeling tot definitieve resultaten leidt.

Ook van uw overbeharing af?

Heeft u nu lang genoeg rond gelopen met ongewenste haargroei? Start nu met de oplossing bij één van onze 30 vestigingen bij u in de regio. Of maak gebruik van de voucher voor een gratis okselbehandeling.

eerste okselbehandeling cadeau
Voucher 1ste okselbehandeling cadeau!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een gladde huid en minder scheren?