fbpx

Ontharen bij mannen

Ontharen bij mannen

Er zijn verschillende redenen voor mannen om te ontharen. Een aantal verschillende redenen kunnen zijn:wk30. mannen en definitief ontharen

  • Hinderlijk tijdens het sporten. Bepaalde sporters zoals hardlopers, wielrenners of worstelaars doen dit. Hardlopers en wielrenners omdat zij dan minder kans lopen op een infectie na een val en daarnaast is het gebruikelijk. Worstelaars worden vaak ingesmeerd met olie om glad aan te voelen, beharing is dan niet wenselijk.
  • Hygiëne. Haren zijn een bron van bacteriën en daardoor wordt beharing vaak gezien als onhygiënisch.
  • Jeuk of huidirritaties.
  • Ontstekingen. Deze ontstaan doordat de haren na het scheren ingroeien. De ontstekingen die ontstaan kunnen resulteren in pigmentvlekken en littekens.
  • Esthetische redenen. Sommige mannen zien beharing als storend. Lichaamsbeharing op de borst, rug, buik en oksels worden het meest verwijderd. Het ontharen van armen of benen is bij mannen minder gebruikelijk, maar zeker mogelijk!

 

Waarom hebben mannen in mediterrane landen meer lichaamshaar?

De belangrijkste reden dat bijvoorbeeld Italianen, Spanjaarden en Arabieren meer behaard zijn, is evolutionair. Namelijk: om de huid te beschermen tegen ‘extreme’ temperaturen en tegen zonlicht. Omdat er in dit soort landen een groot verschil is tussen de temperaturen in de winter en in de zomer, moet de huid beschermd worden.

Veel lichaamshaar hebben kun je vergelijken met dubbel glas. In de winter zorgt dubbel glas voor meer warmte in je huis dan enkel glas en in de zomer houdt het je huis juist koel. De lucht tussen de haren zorgt dus voor isolatie.

Daarnaast is er een andere reden voor beharing: de huid wordt beschermd tegen de zon. Het is je misschien opgevallen dat mensen die in zonnige landen wonen vaak dik en donker haar hebben. Als je bedenkt dat de kleur zwart hitte aantrekt en de kleur wit hitte juist afstoot, lijkt dit zeer onlogisch. Maar waarom is het dan toch zo? Dat heeft te maken met het feit dat het pigment in onze huid en haar uit melanine bestaat. Melanine heeft eigenschappen die beschermen tegen UV-straling. Dus hoe meer melanine je hebt – dus hoe donkerder je haar en huid – hoe beter je beschermd bent tegen zonlicht.

Waarom hebben mannen meer haar dan vrouwen?

Vrouwen en mannen hebben in principe evenveel haar op hun huid. Alleen wordt bij mannen vanaf de puberteit het haar dikker, langer en donkerder. Dit komt doordat ze bij de puberteit meer mannelijke hormonen gaan aanmaken. Vrouwen hebben veel minder mannelijke hormonen en daardoor zijn ze dus minder ‘harig’ dan mannen.

Iedere man heeft een ander beharingspatroon. Zo hebben sommige mannen nauwelijks lichaamshaar, terwijl andere mannen last van overbeharing hebben. Je afkomst, leeftijd en genen zijn hierop van invloed. Sommige mannen storen zich aan bijvoorbeeld haar op hun rug, schouders of overbeharing op hun hele lichaam.

De beste methode voor definitief ontharen bij mannen:

Uiteraard kun je je haren scheren, knippen of bleken. Maar om voor langere tijd met de overbeharing af te rekenen moet je de haarzakjes uitschakelen. De haren groeien vanuit deze haarzakjes en door ze uit te schakelen voorkom je dat de haren gaan groeien. Dit kan je doen door definitief te ontharen met IPL: Intense Pulsed Light.

Met een IPL behandeling wordt met behulp van flitslicht haarreductie bewerkstelligd. De warmte van het flitslicht wordt via het pigment/melanine in de haar getransporteerd naar het haarzakje. Hierdoor raakt het haarzakje beschadigd, waardoor er geen nieuwe haar meer uit kan groeien. Bij een IPL behandeling worden meerdere haren tegelijk behandeld. Bij elke flits wordt circa 10 cm2 behandeld. IPL ontharen is een pijnloze en veilige manier van ontharen met een langdurig resultaat.

Reageren

*

Binnenkort ziet u hier onze nieuwe website

Voor nu alvast: per 1 januari 2024 wordt de prijs € 1,40 per flits.