Wat is een ontstoken haarzakje, hoe ontstaat het en hoe voorkom je het?

ontstoken-haarzakje

Folliculitis

Een Folliculitis wordt ook wel een ontstoken haarzakje genoemd. Haren groeien uit een aan de huid vast zittend haarzakje (haarfollikel). Zo’n haarzakje kan ontstoken raken, bijvoorbeeld door bacteriën. Dan vormt zich pus in het haarzakje en ontstaat een puistje (pustel). Folliculitis kan ontstaan overal op het lichaam waar haren aanwezig zijn. Folliculitis komt vaak voor, op alle leeftijden, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Hoe ziet een folliculitis eruit?

Er zijn meestal meerdere, bultjes of kleine witte gelige puistjes(puskopje) te zien rondom de plek waar het haartje naar buiten komt. Soms steekt er uit het puskopje ook nog een haartje. Er is wat roodheid en het jeukt meestal heel erg. Folliculitis kan overal zitten waar haren zijn. Vaak zit het op plekken waar we vaak scheren en of epileren. Met name in de liezen, okselplooien, benen, billen en gezicht.

Hoe ontstaat een ontstoken haarzakje?

Meestal ontstaat een ontstoken haarzakje doordat bacteriën of gisten die op de huid leven het haarzakje binnendringen en een infectie veroorzaken. Vaak gaat het om de huidbacterie Staphylococcus aureus. Deze bacterie kan ook een diepe en ernstige infectie van het haarzakje veroorzaken. Dit wordt een steenpuist en furunkel genoemd. Folliculitis kan ook ontstaan door beschadiging van de huid waar het haartje uit het haarzakje komt, bijvoorbeeld door scheren of door schurende kleding. Vooral in liezen, oksels en andere plooien, waarbij ook nog zweten en broeien een rol speelt. Ook te vette zalven die de opening verstoppen kunnen een folliculitis veroorzaken. Geneesmiddelen kunnen ook een folliculitis veroorzaken, maar dat is zeldzaam.


Folliculitis veroorzaakt door Staphylococcus aureus

Stafylokokken behoren tot de “gewone” huidbacteriën. De officiële benaming is “Staphylococcus aureus”. Stafylokokken zijn oorzaak nummer 1 van folliculitis. Deze vorm van ontsteking kan spontaan overgaan. Zo niet dan zijn er een aantal behandelmogelijkheden. De huid kan dagelijks worden gewassen met een desinfecterende zeep (jodium of chloorhexidine) of shampoo. Let ook op de persoonlijke hygiëne. Vervang vervuild ondergoed en kleding, en ook handdoeken, op tijd. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om een antibioticum te gebruiken.

Hoe voorkom je ontstoken haarzakjes?

  • Puistjes nooit uitknijpen! U verhoogt daarmee de risico op zelfbesmetting en verergering van de ontstekingsreactie
  • Geen strakke kleding dragen
  • Wees voorzichtig met irriterende huidverzorgende middelen
  • Geen vette zalven of oliën gebruiken, deze kunnen de haarfollikels verstoppen
  • Goede algemene hygiëne houden


Nooit meer last van ontstoken haarzakjes met IPL-ontharen

  • Heb je regelmatig last van ingegroeide haartjes en ontstoken haarzakjes?
  • Vind je het vervelend om te moeten scheren of epileren?
  • Wil je het hele jaar door een mooie, gladde huid?

Kies voor definitief ontharen

Definitief ontharen met IPL is de oplossing voor deze problemen. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Bij de IPL behandeling wordt er gewerkt met een behandelkop van Saffierglas. Het glas wordt gekoeld op de huid geplaatst en geeft een lichtflits af. In het flitslicht zit een warmte energie die wordt geabsorbeerd door het pigment van de haar. De warmte schakelt het haarzakje uit en zorgt dat er geen haargroei meer terug komt. Een extra voordeel: Ontstekingen worden ook door de warmte kapot gemaakt!

Ook een zachte, gladde huid zonder ontstekingen?

Ben jij het scheren, epileren en waxen zat en wil jij een oplossing voor jouw ontstekingen. Kom eens langs bij Pulzzz. Pulzzz heeft bijna dertig vestigingen, er is er vast één bij jou in de buurt. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek en je krijgt de eerste okselbehandeling cadeau!

Voucher 1ste okselbehandeling cadeau!

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een gladde huid en minder scheren?