Je moest es zweten!

Je moest es zweten!
Je moest es zweten!
Je moest es zweten!

Je moest es zweten!

Veel mensen vinden zweten maar iets gênants. Natte plekken onder de oksels, druppels op het voorhoofd. Vooral over de zweetgeur maken mensen zich zorgen. Zweet ruikt inderdaad niet altijd even fris. Hoe komt dat? En wat doe je er tegen?

Zweten doen we de hele dag. Het produceren van zweet is belangrijk bij het op peil houden van onze lichaamstemperatuur. Door te zweten raak je overtollige warmte kwijt. Al die kleine druppels verdampen op je huid en daardoor koel je af.

Oksels

Slechts 1 procent van al het transpiratievocht komt onder je oksels vandaan. Toch is het een beruchte plek voor zweet. Dat komt door de slechte ventilatie. Het vocht verdampt minder snel dan op de rest van het lichaam. Hierdoor lijkt het alsof je alleen onder je oksels zweet. Wel zitten er onder je oksels de meeste zweetklieren.

Zweetklieren komen over het hele lichaam voor. Per dag scheiden de zweetklieren gemiddeld een liter vocht uit. Bij zware inspanning of extreem warm weer, transpireren we meer. Dat kan oplopen tot wel 10 liter per dag.

Ons lichaam kent twee soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene.

Eccriene zweetklieren

De eccriene zweetklieren komen over het gehele lichaam voor. Je hebt er zo’n twee tot vijf miljoen. Deze zweetklieren spelen vooral een rol bij de regulatie van de lichaamstemperatuur. Wanneer het lichaam oververhit raakt door inspanning of koorts zorgen de eccriene zweetklieren er voor dat de oppervlakte van de huid vochtig wordt en gemakkelijk afkoelt.

De eccriene zweetklieren worden ook wel aangezet tot zweetproductie bij nervositeit of emotie. Vooral de kliertjes in het gezicht en in de handpalmen worden dan actief. Dit is meer ‘koud’ of ‘klam’ zweet. In eerste instantie krijg je het flink warm en stijgt het bloed naar je wangen, maar even later gaat er juist meer bloed naar de rest van het lichaam. En dan krijg je het juist koud.

De tweede functie van eccriene zweetklieren is het vochtig maken van de handpalmen, waardoor je meer houvast hebt op belangrijke momenten.

Apocriene zweetklieren

De apocriene klieren zijn de zweetklieren die de bekende zweetlucht verspreiden. Deze kliertjes vind je maar in bepaalde regio’s van de huid en met name onder de oksels. Bij kinderen zijn deze apocriene zweetklieren nog niet ontwikkeld, dat begint pas in de puberteit onder invloed van geslachtshormonen.

Tot het moment dat het olie-achtige zweet uit de klieren aan de oppervlakte van de huid komt is het geurloos. Op het huidoppervlak wordt het zweet door bacteriën omgezet in substanties die de karakteristieke zweetgeur hebben.

Wat te doen?

Je kunt een aantal dingen zelf proberen om okselzweet te voorkomen en tegen te gaan. In dit artikel vind je de beste tips tegen zweten en een zweetgeur op een rijtje.

Tip 1: Zweetlucht voorkomen door tweemaal daags wassen

Was je oksels twee keer per dag met PH neutrale zeep als je last hebt van overmatig zweten onder de oksels. Hiermee verwijder je de bacteriën die de zweetgeur van overmatig transpireren veroorzaken.

Tip 2: Zweetgeur uit kleding halen

Draag je kleding niet twee dagen achter elkaar, maar was ze na één dag. Als je eenmaal een zweetlucht in kleding hebt, dan is dit bijna niet meer te verwijderen. Ga dus niet aan de slag met deo en andere middeltjes om de zweetgeur uit kleding te halen, maar stop je kleding gewoon vaker in de was als je last hebt van zweten onder de oksels.

Tip 3: Anti-transpirant tegen okselzweet

Gebruik een anti-transpirant en geen deodorant tegen oksel zweet. Anti-transpiranten bevatten stoffen die ervoor zorgen dat je zweetklieren minder actief werken. Deodorant is alleen voor het voorkomen van nare zweetgeur onder je oksels. Onder andere Odorex, FA en Nivea hebben anti-transpiranten tegen okselzweten in hun assortiment. Een krachtiger middel tegen okselzweet is Syneo-5.

Tip 4: Let op je eten & drinken t.a.v. zweetlucht

Vermijd het eten en/of drinken van cafeïne en alcohol als je zweten wilt voorkomen. Cafeïne en alcohol zijn grote boosdoeners als het gaat om transpireren. Dit komt omdat je hartslag erdoor verhoogt en je lichaam zichzelf vervolgens koel wil houden door te zweten, vooral ook onder de oksels.

Tip 5: Zweten voorkomen door conditie opbouwen

Ga vaker sporten of doe een andere activiteit waardoor je flink gaat zweten . Door een betere conditie is je standaard hartslag lager en transpireer je minder erg. Je zult dan dus minder last hebben van een zweetgeur en zweten onder de oksels.

Tip 6: Okselzweet door stress

Ga na of je niet te veel stress hebt, nerveus bent of andere angsten hebt. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat je overmatig veel zweet onder de oksels. Je kunt in dat geval terecht bij je huisarts.

Tip 7: Overmatig zweten oksels door hyperhidrosis

Het is ook nog mogelijk dat je hyperhidrosis hebt. Dit is een aandoening waardoor je vrijwel altijd te veel transpireert, ook al is het buiten steenkoud. Als je vermoedt dat je deze aandoening hebt, ga dan naar de huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een specialist waar je bijvoorbeeld Botox injecties kunt krijgen tegen oksel zweet en de bijbehorende zweetgeur.

Tip 8: Ontharen van je okselhaar tegen zweetgeur

Als laatste tip het ontharen van je okselhaar. Haar is een broeinest van en voor bacteriën. De meeste vrouwen scheren hun oksels, maar veel mannen niet. Juist het okselhaar kan eerder een zweetgeur veroorzaken. Het ontharen van je oksels helpt niet alleen beter tegen zweetgeur, maar het staat nog fraai ook!

Vind je het vervelend om steeds te scheren of krijg je snel last van irritatie overweeg dan eens om definitief te ontharen met IPL.

Bij Pulzzz krijgt u de eerste okselbehandeling cadeau!

Ook nieuwsgierig geworden of IPL wat voor jou is, maak dan nu een afspraak bij een Pulzzz vestiging bij jou in de buurt.

Of klik op de onderstaande link om je aan te melden en ontvang de eerste okselbehandeling cadeau!

eerste okselbehandeling cadeau
Voucher 1ste okselbehandeling cadeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een gladde huid en minder scheren?