Resultaten van Lichtflits ontharingsapparaten voor thuis

Resultaten van Lichtflits ontharingsapparaten voor thuis

Bron: Consumentenbond

IPL ontharingssystemen voor thuisgebruik getest door Consumentenbond

Het is geen wonder dat “definitief” ontharen in opkomst is. Iedereen weet hoe vervelend en tijdrovend het is om de benen, oksels en bikinilijn telkens weer te ontharen. Voor definitief ontharen kan je al langer terecht bij de schoonheidssalon, huidtherapeut of dermatoloog. Zij werken met professionele ontharingsapparatuur. In de meeste gevallen gaat het om IPL (lichtflitsen) of om een ontharingslaser.

Vorig jaar is er een aantal apparaten op de markt gekomen waarmee je thuis zelf (definitief) kunt ontharen met lichtflitsen. De Consumentenbond testte hiervoor 4 apparaten. Het gaat om de Philips Lumea, Remington i-light, Silk’n Flash & Go en Silk’n SensEpil.

wk31.IPL ontharingssystemen voor thuis

Werking van de apparaten

Bij IPL (Intense Pulsed Light) is er sprake van een ontharingstechniek waarbij flitslampen een reeks verschillende golflengten uitstralen. Deze golflengten kunnen worden vergeleken met het licht van een normale lamp, alleen dan is deze vele malen sterker. Het licht dringt door tot in de haarwortel. De energie die uit het licht voorkomt, wordt omgezet in energie en wordt geabsorbeerd door het pigment van de haar. Dit wordt omgezet in warmte. Deze warmte moet uiteindelijk leiden tot de vernietiging van de haarwortel.

Kritisch geluid

Bij het introduceren van nieuwe producten en nieuwe mogelijkheden hoort een kritisch geluid. Deze nieuwe generatie producten voor thuisgebruik moet een veilige sterkte van het flitslicht worden aangehouden, om de veiligheid voor thuisgebruik te waarborgen. Dit maakt de behandeling minder ingrijpend, maar heeft wel tot gevolg dat er meer behandelingen nodig zijn dan bij de schoonheidsspecialist.

Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat er naast de aanschafprijs van deze producten nog kosten zijn verbonden aan de cartridges. Deze cartridges gaan enkele keren mee, waarna er nieuwe moeten worden gekocht. Kijk voordat u een dergelijk product aanschaft dus ook naar de kosten van deze cartridges en het aantal keren dat de cartridge kan worden gebruikt.

Conclusie van de Consumentenbond

Na het gebruik van deze lichtflitsapparaten voor thuisgebruik, mag niet worden verwacht dat u definitief van uw haren af bent. De warmteafgifte voor thuisgebruik is niet sterk genoeg om definitief te ontharen. Door deze apparaten voor thuisgebruik blijft de haargroei wel langer weg dan bij harsen, epileren en scheren. De haargroei zal wel verminderen, de haren kunnen ook met minder pigment of dunner terug groeien dan ze voorheen waren.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een gladde huid en minder scheren?