Verkoelende tips voor een hittegolf!

Verkoelende tips voor een hittegolf!

Het is eindelijk volop zomer. De hittegolf houd nog even aan, maar hoe hou jij je hoofd koel. Onderstaand een aantal tips om deze broeierige dagen zo goed mogelijk door te komen:

Drink Veel!!

Tijdens een hittegolf is het van belang zeker twee liter vocht per dag te nuttigen. Het beste is om regelmatig water te drinken. Als je urine sterk ruikt, of gelig is, drink je te weinig. Vermijd alcohol.

Slow down!

Doe rustig aan. Vermijd zware inspanning. Vooral tijdens de warmste uren (tussen 12.00 en 16.00 uur) van de dag! Las als het even kan een siësta in.

Kleding

Draag luchtige en lichte kleding van materiaal dat goed ademt, dus het liefst katoen of linnen en geen synthetische stoffen. Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Draag ook een hoed of pet en een zonnebril.

Hou je huis koel

Probeer zo min mogelijk zon binnen te laten. Hou de gordijnen dicht en laat ook de ramen gesloten als de zon er op schijnt. Ventileer wel ’s avonds en ’s nachts goed als de zon onder is. Ook een ventilator of een airco kan voor de nodige afkoeling zorgen. Zet apparaten die hitte afgeven uit, en haal de stekker er ook uit. Zoek het lager op. Hitte stijgt naar boven. Dus ga bijvoorbeeld kamperen in je woonkamer op de begane grond voor een redelijke nachtrust.

Verkoeling

Hoe verleidelijk het ook is om een koude douche te nemen, doe het niet. Sterke temperatuurwisselingen bevorderen namelijk uitdroging. Beter is om een lauwe douche te nemen. Hou af en toe je handen en polsen onder koud stromend water. Je zult je meteen frisser voelen. Ook een koud washandje voor je gezicht en hals kan verkwikkend werken. Steek lang haar op en zorg dat je nek koel blijft. Heb je geen mooi zwembad in je achtertuin? Stop je voeten in een afwasbak met koud water! Vul een plantenspuit met koel water, en loop door je eigen waterwolk. Neem een lekker koel ijsje. Ga boodschappen doen en zoek verkoeling in de supermarkt, of pak een koele bioscoop????

Apparaten

Zet apparaten (zoals spelcomputers, ovens, televisie) die hitte afgeven uit, en haal de stekker er ook uit! Zorg voor een ventilator of airco. Vul een lege fles met water en zet hem in de diepvries. Haal hem er in bevroren toestand uit en zet hem voor een ventilator. Ze beweren dat je op deze manier je eigen airconditioner creëert…

Lichte maaltijden

Als je grote, zware maaltijden eet, stijgt je lichaamstemperatuur omdat je lichaam het eten moet verteren. Verstandiger is meerdere lichte maaltijden per dag te nuttigen. Als je lichaamstemperatuur te veel stijgt, kun je last krijgen van een zonnesteek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een gladde huid en minder scheren?