Welke hormonen spelen een rol bij vrouwelijke lichaamsbeharing.

Welke hormonen spelen een rol bij vrouwelijke lichaamsbeharing.

Hormonen: elke vrouw heeft er wel last van, maar wat zijn hormonen en welke zijn belangrijk bij de ontwikkeling van lichaamsbeharing?

Een hormoon is een chemische stof die door middel van lichaamsvloeistoffen door je lichaam heen reist. Veel hormonen, met name de hormonen die van invloed zijn op groei en gedrag, zijn erg belangrijk voor zowel mannen als vrouwen.
Geslachtshormonen zijn hormonen die de geslachtelijke functies stimuleren en met name door de geslachtsorganen worden geproduceerd. Bij vrouwen vindt de productie plaats in de eierstokken en bij de mannen in de teelbal.

Oestrogeen:

Oestrogeen is het belangrijkste geslachtshormoon bij vrouwen en betrokken bij de groei, onderhoud en reparatie van het lichaam. Het is eigenlijk een verzamelnaam van geslachtshormonen.

Het omvat de volgende  hormonen:

Estriol: is een hormoon dat bijna alleen tijdens de zwangerschap voorkomt en wordt geproduceerd door de placenta.

Estradiol: Is het primaire geslachtshormoon bij vruchtbare vrouwen, dit zorgt er onder meer voor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt.

Estron: is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de vrouwelijke kenmerken, zoals borsten, schaamhaar en menstruatie.

Tijdens de puberteit is het normaal dat de oestrogeenspiegel stijgt. Dit komt doordat de hormoonspiegel in het lichaam verandert. De hormonen spelen een rol bij de ontwikkeling van de borsten, de menstruatie en schaamhaar. Behalve tijdens de puberteit kan de oestrogeenspiegel ook stijgen bij vrouwen in het geval van extreem overgewicht, hoge bloeddruk of diabetes.

Gemiddeld daalt de aanmaak van oestrogeen vanaf het 35e levensjaar van een vrouw. Hierdoor kunnen er verschijnselen van de overgang optreden. Tijdens de menopauze daalt de oestrogeenspiegel nog verder. Dit is een natuurlijke overgang voor alle vrouwen die zich voordoet tussen de 40 en 55 jaar.
Doordat de oestrogeenspiegel daalt kunnen vrouwen last krijgen van onaangename symptomen, waaronder:

  • Opvliegers
  • Nachtelijk zweten
  • Droogheid of jeuk in de vagina
  • Verlies van het libido

Testosteron:

Naast het geslachtshormoon oestrogeen is er ook nog het geslachtshormoon testosteron. Veel mensen denken dat dit hormoon alleen bij mannen voorkomt, maar ook vrouwen maken testosteron aan. De eierstokken en de bijnier zorgen ervoor dat er testosteron wordt aangemaakt, en dat dit in kleine hoeveelheden wordt vrijgegeven in de bloedbaan.

Als het lichaam teveel testosteron produceert, kan je last krijgen van een onregelmatige of uitblijvende menstruatie. Daarnaast kan je ook meer lichaamshaar krijgen dan de gemiddelde vrouw, dit wordt ook wel Hirsutisme genoemd. Hirsutisme ontstaat als er teveel testosteron in uw bloed zit of doordat uw huid op normale hoeveelheden testosteron te sterk reageert.

Er zijn verschillende oorzaken voor een te hoog gehalte aan testosteron in uw bloed. Meestal is er sprake van het polycysteus ovarium syndroom. Dit is een aandoening waarbij de eicellen niet goed tot ontwikkeling komen en zich als met vocht gevulde blaasjes (cysten) ophopen in de eierstokken. De hormoonspiegels raken hierdoor in de war waarbij er vooral “mannelijke” hormonen zoals androgenen worden geproduceerd. Het polycysteus ovariumsyndroom gaat dan ook naast de overmatige haargroei vaak gepaard met nog andere symptomen, zoals onregelmatige menstruaties, meer puistjes, vetter haar en gewichtstoename. Verder zal spontaan zwanger worden zelden voorkomen.

In enkele gevallen wordt hirsutisme veroorzaakt door andere afwijkingen in hormoonproducerende organen. Medicijngebruik, met name middelen die worden gebruikt bij epilepsie en reuma, kunnen eveneens de oorzaak zijn. Een te grote hoeveelheid testosteron in het bloed kan naast toegenomen beharing nog andere mannelijke kenmerken geven. Kalende plekken bij de slapen, kleiner wordende borsten, lager wordende stem, toenemende spiermassa, groter wordende clitoris (kittelaar) en een toegenomen behoefte aan seks zijn de bekendste voorbeelden.

Bij de meeste vrouwen met hirsutisme is de hoeveelheid testosteron in het bloed normaal, maar de haarwortel reageert er echter te gevoelig op. De invloed van het hormoon is hierdoor te groot en er ontstaat een mannelijk beharingspatroon. Deze vorm van hirsutisme wordt idiopathisch hirsutisme genoemd en is meestal erfelijk.

Hoe kun je Hirsutisme herkennen?

Hirsutisme kunt u herkennen doordat bij u haren groeien op plaatsen waar dat bij vrouwen meestal niet het geval is. Er groeien donkere en dikke haartjes op uw bovenlip, kin, borst, onderbuik en bovenbenen. Deze overmatige haargroei begint meestal aan het einde van de puberteit en tot aan de menopauze neemt de beharing geleidelijk toe. Na de menopauze neemt het hirsutisme af, maar zoals bij elke vrouw van deze leeftijd komen er wel meer zwarte haartjes in het gezicht.

Hirsutisme is voor de meeste personen met name een cosmetisch probleem, omdat zij het hebben van haartjes in het gezicht als erg ontsierend ervaren. Er is een aantal methoden waarmee u de haartjes kunt verwijderen of minder zichtbaar maken. Tegenwoordig kiezen steeds meer vrouwen voor definitieve ontharing met IPL. Ontharen door middel van IPL is een pijnloze en veilige manier van ontharen met een langdurig resultaat.

Pulzzz heeft nu meer dan 30 vestigingen die jou kunnen helpen bij overmatige beharing.

Ook nieuwsgierig geworden of IPL wat voor jou is, maak dan nu een afspraak bij een Pulzzz vestiging bij jou in de buurt.

Of klik op de onderstaande link om je aan te melden en ontvang de eerste okselbehandeling cadeau!

Voucher 1ste okselbehandeling cadeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een gladde huid en minder scheren?