Zeg maar dag tegen ingegroeide haren!

Zeg maar dag tegen ingegroeide haren!

Zeg maar dag tegen ingegroeide haren!

Velen van ons zouden er alles voor over hebben om ongewenste haren niet terug te laten groeien, zodat we altijd een prachtig uitziende gladde huid zouden hebben. Echter, om ongewenste haren te verwijderen, moet je een goede ontharingstechniek gebruiken.

Het probleem met de meerderheid van de ontharingstechnieken is dat ze de huid kunnen irriteren en zelfs ingegroeide haren kunnen veroorzaken, die lelijk en zelfs pijnlijk zijn.

Gevolgen van ingroeiende haartjes

Als een haar ingroeit, ontstaat negen van de tien keer een ontsteking. Als je vervolgens aan het ingegroeide haartje gaat pulken, ontstaat regelmatig een bacteriële infectie, waardoor zich een puistje of abces rondom de ingegroeide haar vormt. Als je hieraan gaat knijpen en krabben, ontstaat een wondje. Doordat de ingegroeide haar blijft irriteren, zal het wondje niet gemakkelijk genezen. Uiteindelijk kan er een diep littekentje ontstaan dat nooit meer helemaal wegtrekt. Iedere haar groeit uit een haarzakje oftewel haarfollikel. Als een ingegroeid haartje geïnfecteerd raakt door bacteriën, spreekt men ook wel van “folliculitis”.

Zeg maar dag tegen ingegroeide haren!

Twee soorten ingegroeide haren

We onderscheiden twee varianten van de ingegroeide haar, namelijk:

1. Ingegroeid haartje

Een klassiek ingegroeid haartje is eigenlijk een “opgesloten” haartje. Een dergelijke ingegroeide haar ontstaat meestal nadat een haartje wordt afgekapt of uitgetrokken. De nieuwe haar (of het deel dat achterblijft) moet vervolgens weer door het huidoppervlak zien te groeien, maar dat gaat mis…

In ruim 99% van de gevallen verloopt de teruggroei van een haar goed, maar af en toe blijft een haar onder het huidoppervlak steken. Een dergelijke haar vindt de weg niet terug naar de porie-opening en blijft zodoende in zijn geheel onder de huid verscholen. De opgesloten haar veroorzaakt een onderhuidse ontstekingsreactie en/of infectie.

2. “Razor bump”

Een razor bump is een haartje dat eerst naar buiten –tot boven het huidoppervlak– groeit. Vervolgens krult de haar met een bochtje terug de huid in. Een razor bump is dus eigenlijk een “ingroeiende” of “binnendringende” haar.

Omdat het haartje door je lichaam als indringer wordt gezien, zal het worden ingekapseld. Meestal gaat deze inkapseling gepaard met een ontstekingsreactie, met als gevolg pijn, jeuk en roodheid. De term ‘razor bump’ betekent letterlijk “scheerbultje”, en razor bumps zijn dan ook meestal het gevolg van een scheerbeurt.

Oorzaken van ingegroeide haren

Soms groeit een haartje zonder expliciete reden in, dat gebeurt soms zonder aanwijsbare reden. Toch zijn er ook aanwijsbare factoren die ervoor kunnen zorgen dat je vaak en veel last hebt van ingegroeide haren. De belangrijkste oorzaken van haartjes-ingroei zijn:

1. Bot scheermes

Een bot scheermes zorgt ervoor dat een haar niet netjes doormidden wordt gekliefd. De haar wordt dan doormidden getrokken, en het deel dat achterblijft krijgt dan een “rafelig” uiteinde. Zodoende zal de haar minder gemakkelijk weer via de porie naar buiten kunnen groeien en eerder blijven steken. Botte scheermessen zijn de belangrijkste veroorzakers van ingegroeide haartjes. Gebruik dus altijd een vlijmscherp scheermes.

2. Te glad scheren

Als je scheert, dan wil je natuurlijk een glad resultaat. Als het op ingroei van haartjes aankomt, is het toch beter om niet al te glad te scheren. Hoe gladder je scheert, des te meer haren er onder het huidoppervlak worden afgekapt. En haartjes groeien immers in als ze de weg naar buiten niet weten te vinden. Als haren echter een piepklein stukje uit de huid blijven steken, hoeven ze de weg terug niet te zoeken.

3. Tegen de haargroei in scheren

Als je tegen de haargroei in scheert, krijg je een gladder scheerresultaat. Toch is het beter om met de haargroei mee te scheren als je ingroei van haren wilt voorkomen. Je huid blijft ietwat stoppeliger, maar raakt ook beduidend minder snel geïrriteerd, ontstoken, geïnfecteerd en beschadigd. En dat voorkomt weer ingegroeide haartjes! Als je tegen de groeirichting in scheert, kan de groeirichting van de geschoren haren bovendien veranderen, wat ingroei bevordert.

4. Dode huidcellen

Dode huidcellen kunnen voor oneffen porie-openingen zorgen. Een oneffen porie-opening maakt de kans extra groot dat haartjes blijven steken als ze –voorbij het huidoppervlak– uit de poriën groeien. Exfoliatie (scrubben, peelen etc.) kan ervoor zorgen dat oude oppervlakkige huidcellen worden verwijderd. Hierdoor kunnen nieuwe, jonge huidcellen aan het huidoppervlak komen, waardoor de huid egaler wordt.

5. Vieze huid

Een vieze huid werkt verstopte poriën in de hand. Een verstopping van een porie kan enerzijds de haar blokkeren die uit de porie zou moeten groeien. Anderzijds werkt viezigheid huidinfecties in de hand. Zodoende zal een eventuele ingegroeide haar gemakkelijker tot complicaties zoals littekens leiden.

6. Epileren, harsen en waxen

Epileren c.q. waxen veroorzaakt sneller en meer ingegroeide haartjes dan iedere andere ontharingsmethode. Dat komt doordat je het merendeel van de haartjes volledig verwijdert. Deze haren moeten zodoende van binnenuit opnieuw door het huidoppervlak breken. Tijdens dit groeiproces kan een haartje gemakkelijk onderhuids blijven steken en onder je huidoppervlak blijven doorgroeien. Ook zullen er door het ruwe trekken een groot aantal haren “slordig” afbreken onder het huidoppervlak, wat ingroei van haren bevordert.

Tot slot:

Ingegroeide haartjes ontstaan extreem vaak na het ontharen van de schaamstreek. Schaamharen zijn namelijk uitzonderlijk dik en krullerig, waardoor ze gemakkelijker naar binnen groeien en/of blijven steken bij het naar buiten groeien.

Tips, oplossingen & behandelingen tegen ingroei van haartjes

Als haartjes eenmaal zijn ingegroeid, dan ben je eigenlijk al te laat. Toch zijn er dingen die je kunt doen om ingegroeide haren te verwijderen of de ontsteking te genezen. Hierbij enkele tips, oplossingen en behandelingen om ingegroeide haartjes te voorkomen en verhelpen:

 • Gebruik een speciaal product om ingegroeide haartjes naar het huidoppervlak te dwingen (Ingrow Go, PFB Vanish e.a.)
 • Exfoliatie (scrubben & peelen) om het huidoppervlak te egaliseren
 • Huid schoonhouden met milde huidreinigingsproducten
 • Desinfecterend middel –desinfectans– gebruiken na het scheren zodat er geen bacteriën in de haarfollikels dringen (aftershave e.a.).
 • Antibiotica-crème kan de genezing van een eventuele bacteriële infectie vanwege een ingegroeide haar versnellen.
 • Als een ingegroeid haartje niet vanzelf geneest, kan een schoonheidsspecialist, huisarts of dermatoloog deze steriel verwijderen middels een minieme operatieve ingreep.
 • Hoe beter de kwaliteit van je huid, des te minder last je zult hebben van ingegroeide haartjes. Vooral de vetbalans en vochtbalans van je huid spelen hierbij een belangwekkende rol.
 • Houd je huid zacht en soepel, en laat je huid vooral niet uitdrogen! Alcohol en zeep hebben een uitdrogende werking en zijn funest voor de gevoelige en droge huid.
 • Pas op met strakke kleding –met name strakzittend ondergoed– hierdoor kan de groeirichting van haartjes worden aangetast.
 • Gebruik tijdens het scheren geen scheerschuim, scheermousse of scheergel, maar een kwalitatief hoogstaande, hydraterende scheercrème die de opper laag van je huid soepel houdt. (Barc e.a.)
 • Bij voorkeur niet “droog” scheren, dus niet met scheerapparaat of met mes zonder scheercrème.
 • Het is uiterst raadzaam om moderne scheermesjes na iedere haal goed schoon te spoelen. Doe je dat niet, dan schraap je je huid kapot met de afgeschoren haren die in het handscheerapparaatje blijven steken. Vooral baardharen kunnen erg dik, stug, spits en scherp zijn.
 • Ga hoe dan ook niet met nagels, naaldjes en pincetten tot diep in de huid pulken om een ingegroeide haar te bevrijden of verwijderen… Dat maakt de kans op een bacteriële infectie namelijk extra groot. Zo’n infectie kan weer een (extreem pijnlijke) steenpuist of haarnestcyste worden.

Definitief ontharen met IPL, de beste ontharingsmethode voor ingegroeide haren

Met definitief ontharen door middel van IPL/VPL technologie voorkom je de meest vervelende huidonvriendelijke bijverschijnselen van scheren, epileren, harsen en/of waxen. Bij het behandelen van IPL wordt het haar gereduceerd, waardoor er steeds minder haar terug groeit, ook groeien de haren minder snel terug en worden ze fijner. Hierdoor hoef je minder vaak te scheren, waardoor de huid rustig blijft en er minder last is van een geïrriteerde huid en ingegroeide haren. Daarbij zijn IPL ontharingsbehandelingen veilig en pijnloos. Na een paar behandelingen kunt u écht al resultaat zien en beginnen er kale plekken te ontstaan.

Ook nieuwsgierig geworden of IPL wat voor jou is, maak dan nu een afspraak bij een Pulzzz vestiging bij jou in de buurt.

Of klik op de onderstaande link om je aan te melden en ontvang de eerste okselbehandeling cadeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een gladde huid en minder scheren?