Hoe werkt het?

Veelgestelde vragen over de behandeling

Wij hebben de veel gestelde vragen en bijbehorende antwoorden onderverdeeld in:

  1. Wat is IPL ontharen?
  2. De IPL behandeling voor definitief ontharen
  3. Is IPL wel een veilige ontharingsmethode?
  4. Wat kost een IPL behandeling?
Video afspelen

1. Wat is IPL ontharen?

IPL ontharen staat voor Intense Pulsed Light. Gefilterd licht wordt via de inhoud van het haartje naar het haarzakje geleid. Dat licht wordt omgezet in warmte. Deze warmte schakelt het haarzakje uit.

De effectiviteit van de behandeling hangt sterk samen met pigment in het haar. Over het algemeen slaat de behandeling het best aan bij een lichte huid en donker haar. Bij negroïde huidtypes is er veel pigment aanwezig. Mensen met blond en rood haar hebben over het algemeen minder pigment. Bij grijs haar is er nagenoeg geen pigment. Onze ervaring is dat blond en rood haar met ons Pulzzz-apparaat over het algemeen heel goed te behandelen zijn. Grijs haar is over het algemeen niet te behandelen; er is immers nagenoeg geen pigment aanwezig om het licht naar het haarzakje te leiden. Een zeer donkere huid is over het algemeen niet te behandelen. Maak een vrijblijvende afspraak met een Pulzzz-vestiging om in uw specifieke geval een antwoord te krijgen.

Kort gezegd is laser ontharen 1 kleur licht en werkt daarmee op een beperkt aantal haar- en huidtypes. IPL ontharen filtert het licht zodanig dat meerdere kleuren doorgelaten worden. Hierdoor zijn meerdere huid- en haartypes te behandelen. Een ander verschil is dat laser dieper inwerkt in de huid en eerder schade toe kan brengen. Hiermee is IPL ontharen een veiliger methode.

Een IPL behandeling is geschikt voor veel haar- en huidtypes. Het resultaat is afhankelijk van de hormoonhuishouding. Het is van belang dat voldoende energie/warmte naar de haarwortel kan worden geleid. Verder is het van belang dat de goede behandelfrequenties worden toegepast voor een succesvolle behandeling. Ten slotte bestaat er een – overigens kleine – groep zogenaamde non-responders. Om onbekende redenen reageren zij niet op een behandeling. Let op dat pas na circa 3 behandelingen met zekerheid is vast te stellen of een behandeling effectief is of niet. Vaak is echter al eerder vast te stellen dat de IPL behandeling werkt.
U kunt altijd een vrijblijvende afspraak met een Pulzzz-vestiging maken om in uw specifieke geval een antwoord te krijgen.

Gemiddeld moet u rekenen op 8 – 10 IPL behandelingen. Dit is afhankelijk van meerdere factoren en van u als persoon. Hierin is de hormoonhuishouding een belangrijk gegeven en die verschilt sterk van persoon tot persoon. Overigens kunnen er verschillen ontstaan in hormoonhuishouding van een bepaalde persoon. Bij een IPL behandeling kunnen alleen de haren die zich in de zogenaamde groeifase bevinden effectief behandeld worden. Dat is namelijk de enige fase waarbij het haartje verbonden is met de haarwortel. Het licht gaat via het haartje naar de wortel toe. U kunt zich voorstellen dat het licht niet in het haarzakje terecht komt als het haartje niet (meer) met de haarwortel verbonden is.

Bij behandelingen in het gezicht wordt er ongeveer om de 2 – 3 weken behandeld. Bij overige zones is de periode tussen de behandeling 6 – 8 weken.

2. De IPL behandeling voor definitief ontharen

Het is niet toegestaan om te zonnebaden. U kunt daar namelijk pigmentverschuivingen of blaren van krijgen. We adviseren u voor en na de behandeling gedurende 2 weken niet te zonnebaden. Ook is het verstandig om zonnebrand met minimaal factor 30 te gebruiken.

Vanaf 5 weken voor het begin en tijdens de IPL behandeling zijn epileren, harsen of andere ontharingsbehandelingen uit den boze. Twee dagen voorafgaand aan de behandeling moet u zich scheren. Tussen de behandelingen door is scheren en knippen toegestaan.

Tijdens of na de zwangerschap is de hormoonhuishouding ontregeld. Hormonen zorgen voor aanmaak van nieuw haar en het effect van de IPL behandeling zal niet optimaal zijn. Daarnaast is de huid gevoelig voor licht waardoor u een zwangerschapsmasker kunt krijgen.

Het hebben van piercings is geen probleem. Wel moet u deze piercings verwijderen gedurende de IPL behandeling als ze in de te behandelen zones geplaatst zijn.

Op een getatoeëerde huid kan geen IPL-behandeling plaatsvinden. De tatoeage zal namelijk beschadigd raken door de behandeling.

Voor een bevredigend resultaat van 80 tot 90% reductie zullen er meerdere behandelingen nodig zijn, want alleen dan kunnen de haarwortels bereikt worden in de groeifase. Op voorhand is het aantal behandelingen niet nauwkeurig vast te stellen. Aan de hand van onze ervaringen kunnen we u wel een indicatie geven. Het is zo moeilijk vast te stellen omdat elk mens uniek is en een eigen cyclus van de haargroei heeft.

Deze IPL apparaten worden door eindconsumenten gekocht en gebruikt. Allereerst is er bij eindgebruikers onvoldoende kennis om verantwoord met IPL te werken. Bovendien zijn deze apparaten voor thuisgebruik niet krachtig genoeg voor het definitief ontharen van verschillende lichaamsdelen. Soms remmen ze de haargroei of worden de haren wel een stuk zachter, maar van permanente ontharing is geen sprake.

Op zich voelt u alleen een tikje en de warmte van het IPL apparaat. Het voelt ongeveer als een elastiekje op uw huid.

1 Flits staat voor een oppervlakte van 10 vierkante centimeter. Op 10 cm2 zitten veel meer haren. € 1,40 staat dus voor 10 cm2.

Deze mag u vijf dagen voor de behandeling niet meer gebruiken. De deodorant mag namelijk niet meer werkzaam zijn tijdens het behandelen. Wanneer de deodorant toch nog werkzaam is, ontstaat het gevaar van pigmentverschuiving. Kijk dus goed op de verpakking van het product dat u gebruikt.

Ongeveer 48 uur voorafgaand aan de behandeling. Er is een stoppeltje nodig tijdens de behandeling. Allereerst om te kunnen waarnemen waar er exact behandeld moet worden. Verder is er een haartje nodig om het licht te transporteren naar het haarzakje. Het haartje mag niet te lang zijn omdat dan niet effectief behandeld kan worden.

Omdat moedervlekken pigmenten bevatten kunnen ze extra warmte opnemen en hierdoor verkorsten. Om dit te vermijden kleuren we de moedervlekken wit of we werken er omheen. Moedervlekken die jeuken of van grootte en vorm veranderen worden niet behandeld.

De meeste mensen merken al na 1 IPL behandeling na de eerste twee weken resultaat. Dit kan door bv. tragere haargroei of kale plekjes. Bij een mindere haardichtheid kunt u het ook pas merken na drie behandelingen.

In ieder geval niet zonder toestemming van de ouders. Houd er rekening mee dat er meer behandelingen nodig zullen zijn. Een jong lichaam is namelijk nog onderhevig aan hormoonveranderingen waardoor het effect niet optimaal zal zijn.

3. Is IPL wel een veilige ontharingsmethode?

IPL dringt niet diep door in de huid en is hiermee een veiliger methode dan een laser. Een enkele keer kan er pigmentverschuiving ontstaan, dit verdwijnt na verloop van tijd. Pulzzz-apparaten zijn krachtig en daarmee zeer effectief. Niet zelden kunnen klanten met onze apparatuur verder geholpen worden waar ze bij andere aanbieders uitbehandeld waren. In onze Pulzzz vestigingen werken uitsluitend gecertificeerde ontharingsspecialisten die ervaring hebben met IPL ontharen.

Een IPL behandeling is een echt veilige behandeling voor definitief ontharen. Het is wel van groot belang dat u het behandelprotocol volgt. Alleen als er ook een haarworteltje zit, wordt er warmte opgewekt. De warmte gaat nooit dieper dan het haartje en het haarzakje, dus uw huid zal niet beschadigen. Daarnaast zijn onze behandelaars allemaal gespecialiseerd in IPL ontharen.

4. Wat zijn de kosten van IPL ontharen?

Pulzzz berekent € 1,40 per flits, waarbij 1 flits staat voor 10 vierkante centimeter. Een handige methode kan zijn om te weten dat 1 A-4 vel ongeveer 60 flitsen gaan dus de oppervlakte van 1 A-4 vel is 66 euro. U kunt dan zelf een ruwe inschatting maken van het aantal benodigde flitsen. Voor een vrijblijvende schatting voor uw lichaam kunt u naar een Pulzzz-vestiging te gaan.
Op onze pagina Tarieven geven wij een indicatie van diverse IPL behandelingen. Echter is het moeilijk om een vaste prijs aan te geven. In ons unieke concept betaalt u simpelweg per flits en gaat u steeds minder betalen naarmate de behandelingen vorderen. Pulzzz flitst immers alleen daar waar nog haar aanwezig is.

Bij een aantal zorgverzekeraars worden de behandelingen in het gelaat vergoed. Hiervoor kunt u navraag doen bij uw zorgverzekeraar. U kunt na afrekening een factuur ontvangen die u naar uw verzekeraar kunt opsturen.

Kan je het antwoord op je vraag niet vinden? Neem dan contact met
één van onze Pulzzz vestigingen!